POVESTE

 

O poveste scrisa cu truda si cu mult drag de familia noastra. O reteta proprie transmisa din tata in fiu de-a lungul a cinci generatii. Traditie. Dragoste. Devotament. Familie. Asta inseamna PATER.

DESPRE NOI

FAMILIA DIN SPATELE POVESTII

MARASOIU

Gheorghe Marasoiu - STRABUNICUL

Adrian Marasoiu - BUNICUL

Marian Marasoiu - TATAL

Horia Marasoiu - FIUL

Bogdan Marasoiu - NEPOTUL

Irina Marasoiu - FATA DIN POVESTE

VREI SA POVESTIM MAI MULT?

NE POTI CONTACTA LA

0723 33 51 55

CUM FACEM

SPIRTOASELE PATER

Prunele bine coapte, culese din livezi de pe coama dealurilor insorite din Arges, sunt transportate la locul de depozitare si puse in vasele pentru fermentare zdrobite. Fermentarea: are loc in butoaie cu capacitati 1500 - 3000 litri, confectionate din doage de lemn de stejar. Fermentarea dureaza intre 2 pana la 4 saptamani in functie de temperatura din locul unde sunt depozitate butoaiele cu prune. Prunele fermentate se transforma in borhot care constituie materia prima din care se fabrica tuica.

Distilarea: se face la cazanul propriu care are o capacitate de 200 l si este confectionat din tabla de cupru.

Cazanul este montat pe un focar-vatra de caramida unde se face focul.

Cazanul este dotat cu invartitor electric si manual cu lant (la fundul cazanului) si paleti (pentru peretii cazanului). De asemenea, el este racordat la niste racitoare care stau tot timpul intr-un bazin cu apa rece pentru a se produce condensarea vaporilor de alcool.

 

In afara cazanului se afla alte bazine in care se colecteaza boroghina (restul de borhot dupa ce a fost fiert si extras alcoolul). Boroghina este utilizata la fertilizarea terenurilor agricole ale familiei.

 

Borhotul se fierbe timp de 1,5 – 2 ore, amestecat continuu astfel incat borhotul sa nu se lipeasca de fundul si peretii cazanului si sa imprime miros de fum tuicii.

Vaporii de alcool se ridica deasupra capacului, trec prin coloana in forma de U, intra in cilindrul racitor cu pereti dubli si doua tevi deasupra prin care se face circuitul de racire, el fiind permanent acoperit cu apa. Vaporii de alcool care trec prin coloana de racire, condenseaza si sunt transformati in lichid care se scurge intr-un vas.

Primele cantitati de circa 0,5 litri de alcool care ies (cam la 65°C), se numesc frunti si se

colecteaza separat, nu se vor consuma, ci vor fi folosite ca alcool pentru uz extern pentru ca au continut ridicat de acid cianhidric si alcooli toxici. Acestia ies primii din distilat pentru ca au punct de fierbere mai mic decat alcoolul etilic rezultat apoi la distilare.

De asemenea, ultima parte rezultata din distilare, cozile, se elimina pentru ca sunt formate din acizi grasi cu masa moleculara mare, cu gust si miros neplacut, care ar strica calitatea organoleptica a tuicii.

.